eLearning Súgó

Tartalomjegyzék


Belépés - eLearning Súgó

Belépés

Bejelentkezés

Az E-learning oldal használatához be kell jelentkeznie.

Minden felhasználó, a regisztrációkor kap egy levelet a megadott e-mail címére, mely tartalmazza az alapvető adatain kívül a Bejelentkezési nevét és Jelszavát.


A bejelentkezési adatokat kezelje bizalmasan!


Az E-learning oldal megnyitásához nyissa meg a számítógépére telepített böngészőt (pl.: Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari, Opera ...) és gépelje be a következő címet a címsorba:

http://kkmkft.hu/elearning

Az E-learning oldalon a bejelentkezési ablakot láthatja, ahol a fentebb említett Bejelentkezési nevét és Jelszavát kell begépelni a megfelelő mezőbe, majd kattintson a Bejelentkezés gombra.


Sikeres bejelentkezés esetén láthatja az Ön részére aktív tananyagokat.

Sikertelen bejelentkezés esetén a rendszer egy hibaüzenetet küld. Próbálja ismételten begépelni a bejelentkezési nevét és jelszavát, ügyelve a kis- és nagybetűkre, valamint ellenőrizze, hogy a Caps Lock nem maradt-e véletlenül bekapcsolva a billentyűzetén.


Kijelentkezés

Amennyiben szeretne kijelentkezni az E-learning oldalról, kattintson a jobb felső sarokban látható Kijelentkezés feliratra.


Elfelejtett Jelszó - eLearning Súgó

Elfelejtett Jelszó

Amennyiben elfelejtette jelszavát, lehetősége van a rendszertől újat kérni.

A bejelentkezés mező alatt találja az Elfelejtettem a jelszavam feliratot.

Kattintson rá, majd a megjelenő oldalon a rendszer, a regisztrációkor megadott e-mail címét, vagy a belépési nevét kéri. Gépelje be az egyiket , majd kattintson a Tovább gombra.

Ezt követően a regisztrációkor megadott e-mail címre érkezik egy értesítő e-mail, a jelszó megváltoztatási kérelméről.

A levélben megtalálja a pontos leírást a következő lépésről: kattintson a megfelelő linkre.

A rendszer elirányítja Önt az E-learning weboldalra, és kap egy újabb e-mailt, ami tartalmazza az Ön új jelszavát.

Megjegyzés: Előfordulhat, hogy az új jelszóval történő bejelentkezés nem sikerül. Indítsa újra a böngészőjét, majd próbálja ismét.

Az új jelszóval történő bejelentkezés után lehetősége van azt módosítani. Erről további információt, a súgó, Jelszó módosítása fejezetben talál.


Jelszó módosítás - eLearning Súgó

Jelszó módosítás

Az E-learning használatáshoz szükséges jelszót bármikor módosíthatja.

A jelszó módosításához be kell jelentkeznie az E-learning felületre, majd az oldal fejlécén kattintson a saját nevére.

A lenyíló menüből kattintson a fiók opcióra


A megjelenő oldalon a jelszó mező üres, ide gépelje be az új jelszavát, majd, az elgépelési hibákat elkerülve, gépelje be ismét, az eggyel lejjebb található Jelszó megismétlése Mezőbe


Új jelszavát oly módon válassza meg, hogy az legalább 6 karaktert tartalmazzon! Biztonsági megfontolásból, használjon Nagybetűt, kisbetűt és számot is!

A mezők kitöltése után kattintson a Tovább gombra.


Amennyiben a művelet sikeres, a rendszer egy megerősítő üzenetet jelenít meg "Művelet sikeresen befejeződött" szöveggel.


A következő bejelentkezésekor, már az új jelszavával tud majd belépni.


Szószedet - eLearning Súgó

Szószedet

Felhasználó: az e-learning rendszerhez hozzáférésre jogosult személy. A rendszerhez meghívással csatlakozhatnak felhasználók, a belépés érvényes felhasználónév és jelszó megadásával lehetséges. Belépés után a tanulók számára elérhetők a számukra engedélyezett tanfolyamok és vizsgák. Tananyag: tartalmi alapegység. Minden egyes tananyag egy-egy témakörhöz tartozó, meghatározott tartalmat foglal magába.

Tanfolyam: több tananyagból összeállított képzési egység, mely egy nagyobb témakört fog át.

Vizsga: a tanulmányok sikeres elsajátítását ellenőrző kérdéssor. A vizsga a tanfolyam tananyagainak áttekintése után kezdhető meg, a kérdések megválaszolása után kiértékelésre kerül és a tanuló visszajelzést kap az eredményekről. Sikertelen vizsga esetén új próbálkozás lehetséges.

Kérdéstípusok:


Naptár - eLearning Súgó

Naptár

A Naptár funkció egy olyan eszköz, mellyel a felhasználók értesíthetik egymást a közelgő eseményekről. A funkció minden felhasználótípusnál elérhető.

A felhasználó választhat, hogy milyen tág időintervallumban szeretné megjeleníteni az eseményeket. A fenti fülekre kattintva napi, heti, havi illetve az összes esemény megjelenítése lehetséges.

A Naptár funkcióba belépve, és az Esemény hozzáadása feliratra kattintva a következő felugró ablak jelenik meg:

Az esemény létrehozásához meg kell adni annak időpontját, dátumát és leírását.

Megjegyzés: Minden felhasználótípus hozzá tud adni eseményt a naptárhoz, a következő megkötésekkel:

Áttekintés

A felhasználók a rájuk vonatkozó eseményeket a naptárban kiemelten látják. Az egérmutatót a kiemelt nap fölé húzva megjelenik egy kis felugró ablak az eseményről.

A Naptár funkciót megnyitva láthatjuk a közelgő eseményeket.


Üzenetek - eLearning Súgó

Tanfolyamok

A tanfolyamoknál több tananyagot lehet egy csoport alá besorolni.Tanfolyamot létrehozhat a Rendszergazda, valamint az Oktatás Felelős. A létrehozást követően ők tudnak tananyagokat és hallgatókat hozzárendelni a tanfolyamhoz. A tanfolyam Oktatási Felelőse kezeli a tanfolyam tartalmát és időzítését: tananyagok feltöltése, vizsgák beállítása, mikor lássák a tanulók az egyes leckéket a tanfolyamon belül.

Ahhoz, hogy egy tananyag látható legyen egy tanfolyamon belül, az adott tananyag beállításainál a Kizárólag tanfolyamon keresztül opciót kötelezően meg kell jelölni. Ezt célszerű a tananyag létrehozásakor megtenni, illetve később is átállítható.

Tanfolyam létrehozása

Új tanfolyam létrehozásához a Rendszergazda vagy az Oktatási Felelős kattintson az „Új tanfolyam” gombra a Tanfolyamok főmenün belül.

meg kell adni a tanfolyam nevét és beállítani a nyelvét. Mindegyik tanfolyamnak egy megadott kategóriához kell tartoznia, ami a lenyíló menüből választható ki. A tanfolyam az „Aktív” jelölőnégyzet kipipálásával válik előérhetővé, egyébiránt rejtve marad. Ha azt szeretné, hogy csak belépett felhasználók lássák a tanfolyamot akkor ne pipálja ki „A tanfolyam látható a katalógusban” lehetőséget.

Miután létrehozta a tanfolyamot, két lehetőség válik elérhetővé. Az elsővel lehet tananyagokat rendelni a tanfolyamhoz. Csak azokat a tananyagokat lehet kiválasztani, amik az adott tanfolyam kategóriájába tartoznak pl. DEMO.

Az utolsó lehetőség a hallgatók kiválasztása és a szerepkörük beállítása (hallgató vagy Oktatási Felelős).

Rögtön az „Új tanfolyam” gomb mellet van a „Tanfolyam importálása” gomb. Az Rendszergazda itt korábban exportált (lementett) tanfolyamokat tud importálni. Importálás után a rendszer a tanfolyamot és tananyagait automatikusan létrehozza, és elérhetővé válik a tanfolyamok között.


Tananyagok - eLearning Súgó

Tananyagok

A tananyagok tartalmi alapegységek. Minden egyes tananyag egy-egy témakörhöz tartozó, meghatározott tartalmat foglal magába. Tananyagokat az adott tanfolyamon belül a Rendszergazda és az Oktatási Felelős tud létrehozni, illetve utána az Oktatási Felelősök tudják szerkeszteni. A képzési folyamat tananyagok sorozatából épül fel. Az adott tananyagra kattintva a főoldalon ezt látjuk:

A tananyag információk alatt láthatjuk, hogy ki az anyag Oktatási Felelőse és mik a befejezés követelményei (ezt a tananyagi szabályokban tudjuk módosítani).

Lehetőség van továbbá:

Azonban az Oktatási Felelős mindennapi munkájának főleg a következő két menüpont képezi a gerincét:


Tartalom

Itt van lehetősége az Oktatási Felelősnek feltölteni az adott tananyagokat, amiket majd a hallgatók látni fognak belépéskor. Továbbá itt is tudunk közvetlen az adott tananyaghoz feltölteni fájlokat vagy másik tananyagból bemásolni azokat. A sorrendet is tudjuk még módosítani és lehetőség van a tananyag nyomtatására is. Ha már van felvitt tananyag, akkor pedig a Tananyag összetétel ablakban láthatjuk az elrendezésüket (fejezet, alfejezet).

A fejezet létrehozás gombra kattintva ezt fogjuk látni.

Meg tudjuk adni a fejezet nevét, továbbá, hogy szeretnénk e besorolni alfejezetként egy már meglévő tananyag alá a tanfolyamon belül. Kiválaszthatjuk a legördülő menüben a tartalom típusát (elmélet, példák). Beállítható, hogy közvetlen linken keresztül elérhető legyen a fejezet. Illetve itt tudjuk feltölteni az anyagot (két leggyakoribb word dokumentum vagy pdf fájl). Végül itt lehet feltölteni magát a fejezet anyagát. A két leggyakoribb forrás a Word dokumentum, illetve a PFD fájl. A Word dokumentum tartalmát egyszerűen át kell másolni a szerkesztő ablakba, és amennyiben megfelel, akkor elmentésre kerül. PDF fájlból importálni az Átváltás pdf saját tartalom bejelölésével lehet.

Fontos, hogy a feltöltendő anyag mérete nem lehet több, mint 2048 kB. Ha elmentettük a tananyagokat, akkor utána meg tudjuk nézni, hallgatók számára hogyan fog kinézni, illetve lehetőségünk van további fejezeteket vagy vagy alfejezeteket létrehozni létrehozni a már ismertetett módon.

Vizsga

A tanfolyamok és tananyagok számonkérését teszi lehetővé, beállítható egyes tananyagokhoz, vagy pedig az egész tanfolyamhoz. A Vizsga gombra kattintva a következőt látjuk:

A felső legördülő menüben kiválaszthatunk egy fejezetet, vagy alfejezetet vagy ha az egész tananyaghoz akarunk egy vizsgát, akkor a Minden fejezetet kell választani. Az Új vizsga menüpontra kattintva tudunk új vizsgát létrehozni, illetve lehetséges a már meglévőket a szerkeszteni.

Itt még egyszer lehetőségünk van kiválasztani a fejezetet, ami alá akarjuk rendelni a vizsgát. Megadhatjuk a vizsga nevét.

A további lehetőség alatt a következők érhetőek el:

A végén pedig adhatunk egy leírást is a vizsgához (pl.: elvárt pontszám, időkeret), majd menthetjük és beállíthatjuk a vizsgához a kérdéseket.

Vizsga kérdések

A vizsgákhoz ki tudjuk választani a kérdéseket, a már meglévő kérdések közül egyszerűen bejelölve őket. Annyi kérdést jelölünk be a teszthez, amennyit csak szeretnénk. Van még egy lehetőség, de arról majd később (véletlenszerű vizsga). Tovább új kérdéseket is tudunk létrehozni a legördülő menüből kiválasztva a kérdés típusát.

Három típusú kérdést használhatunk a vizsga kérdéseihez:

Többszörös választás – egy helyes választás:


A leggyakoribb kérdéstípus, ki lehet választani melyik fejezethez soroljuk be. Legegyszerűbb a vizsgát kiválasztani, és akkor egyből alá kerül besorolásra. Lehet állítani a nehézségi szintet, ha szeretnénk súlyozni a kérdéseket. Meg lehet adni egy idő intervallumot a kérdés megválaszolására. Kérdés szövegét meg lehet adni és szerkeszteni a Kérdés szövege ablakban. Majd be lehet írni a válaszokat (opció hozzáadásával több lehetséges választ lehet hozzáadni a két alapértelmezetten kívül). Végül megjelölni a helyes választ. (a kérdés sorszámának kiválasztásával) Magyarázat is megadható, ha szeretnénk. A kérdést lehet egyből menteni, vagy menteni és rögtön új kérdést felvinni.
Többszörös választás – több helyes választás:
Szinte mindenben megegyezik az előző kérdés típussal, csak a választási lehetőségekben tér el. Meg lehet adni annyi opcionális válasz lehetőséget, amennyit csak szeretnénk, majd a helyes válaszokat megjelölhetjük a négyzet kipipálásával. Meg lehet adni a pontszám számítási módnál, hogy minden helyes választ ki kell választani a hallgatónak vagy csak egyet. Illetve lehet limitálni a hallgató választási lehetőségeit, ha szeretnénk.

Igaz/Hamis: :

Itt is csak a válaszadási lehetőségnél van eltérés az alap információk ugyanazok, mint a többi típusú kérdésnél.

Csak meg kell adni, hogy a kérdés Igaz vagy Hamis.


Véletlenszerű vizsga:
A vizsga kérdéseinek kiválasztásánál tudjuk ezt a lehetőséget kiválasztani, ha szeretnénk, hogy adott darabszámú kérdést véletlenszerűen adjon a vizsgához minden alkalommal.

Kiválaszthatjuk a kérdések számát nehézségi szint szerint, illetve a Vizsga Kérdések alatt úgy is összerakathatjuk a vizsgát, hogy adott típusú kérdésből mennyit rakjon be a vizsgába.


Üzenetek - eLearning Súgó

Üzenetek

Az üzenetküldés funkció egy belső levelezőrendszer, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egymás és csoportok közt személyes üzeneteket válthassanak. Ezek az üzenetek, e-mail-ben is elküldhetők. Új üzenet küldéséhez, kattintson az Üzenetek, Új Üzenet feliratokra, majd a címzettek mezőbe kezdje el begépelni a címzett nevét. A lenyíló listából kiválaszthatja a címzettet. A % karakter begépelése esetén az összes felhasználó megjelenik a lenyíló listában. Több címzett esetén a ';' karakterrel elválasztva adja meg őket! A tárgy megadása és az üzenet begépelése után, az Üzenet Küldése gomb megnyomásával tudja elküldeni azt.

A címzettek mező mellett jobbra található, lefelé mutató nyílra kattintva, beállíthatjuk, hogy mely kritériumoknak megfelelő felhasználóknak szeretnénk üzenetet írni. Itt lehetőségünk nyílik levelet küldeni például az ugyanazon tanfolyamon részt vevő felhasználóknak, vagy az adott tananyag összes Oktatási Referesének. Az üzenetek emailben történő továbbításához jelöljük be a Küldés email-ben is feliratú jelölőnégyzetet.

Ha új üzenete érkezik, automatikusan megjelenik egy értesítés az oldalán. Rákatintva elolvashatja azt, illetve válaszolhat rá.


Statisztika - eLearning Súgó

Statisztika

Többféle jelentés elkészítésére van lehetőség a különböző rendszer eszközök objektumai között. A statisztikákhoz való hozzáférés függ a felhasználó típusától és a rendszerben betöltött szerepétől. A Rendszergazda hozzáfér minden statisztikához, az Oktatási Felelősök a Hallgatóikkal és tananyagaikkal összefüggő statisztikákhoz férnek hozzá. A felhasználóknak különböző típusú jogosultságokat lehet adni a statisztikákhoz. Minden jelentést ki lehet menteni Excelbe és PDF-be.


Felhasználói jelentések

A felhasználói jelentéseken keresztül a Rendszergazda vagy az Oktatási Felelősök rá tudnak keresni egy adott felhasználóra. A keresett felhasználó nevét kell beírni a keresési mezőbe, majd kiválasztani, hogy lássuk róla a statisztikákat. A keresési mezőbe a „%” jelet beírva az összes rendelkezésre álló felhasználót kilistázza, így a kiválasztható a listából a keresett felhasználó.

Megjegyzés: a Rendszergazda minden felhasználóhoz hozzáfér, az Oktatási Felelős viszont csak azokhoz, akik fel vannak iratkozva a tananyagaira.

A fent látható Tanfolyamok és Tananyagok lap ugyanúgy néz ki, arról ad információt, hogy a felhasználó milyen anyagokra iratkozott fel és milyen teljesítményt ért el. A további információ lapon a felhasználó rendszer- és kommunikációs információit láthatjuk. Végül a forgalom lap megmutatja a felhasználó rendszerben töltött idejét. Ez megengedi, hogy a rendszergazda vagy referens figyelemmel kísérjük egy adott időszakban a felhasználó belépési és részvételi szokásait.

Tananyag jelentések

A Tananyag jelentések funkció nagyban hasonlít a Felhasználói jelentések funkcióhoz. A különbség az, hogy itt nem egy felhasználót és a hozzá tartozó tananyagok kapcsolatát tudjuk megvizsgálni, hanem adott tananyagot és a hozzá tartozó felhasználók kapcsolatát.

A vizsga kiválasztásához kattintson a főoldalon a Statisztika ikonra, majd a Tananyag jelentések ikonra. A megjelenő oldalon kezdje el begépelni a kívánt tananyag nevét, vagy a % karakter begépelésével tekintse meg az összes létező tananyagot a legördülő listában.

A listából történt kiválasztás után megjelenik a válaszott tananyagról készült statisztika.

Lehetősége van szűrést alkalmazni a megjeleníteni kívánt tanulókról. Ehez a Szűrők sorban válassza ki a kívánt feltételeket, majd kattintson a Tovább gombra. A lista frissül a beállított szűrésnek megfelelően.

A lista felett 3 fület láthat:

A Felhasználók fülön láthatja a felhasználók alapvető adatait, úgyímint:

továbbá a tananyaghoz köthető adataikat :